I år är det hela 131 år sedan de första flickorna började på
Det var relativt ovanligt att flickor studerade på en eftergymnasial nivå på den tiden. |
![]() |
Tjejerna kom alla från den övre medelklassen då det kostade att studera på den tiden. Årsavgiften låg på 250 kronor. Året efter, på vårterminen, började även Anna Oskara von Sydow. Historikern Mats Hayen har efterforskat vad det blev av dessa tjejer.
Vår grundare Frans Schartau var mycket kritisk till universiteten
som han ansåg inte hade en verklighetsförankring, de innehöll för mycket teori. Hans skola skulle utbilda för arbetslivet. Steget ut från skolans värld till arbetslivet skulle vara minimalt. Klassrum döptes t.ex. till ”Varumuseet” och smyckades med hjälpmedel från arbetslivet.
Den första läroplanen speglade därför sin tid. De studerande fick bl.a. fördjupad kunskap inom handelns viktigaste områden: Bokhålleri och korrespondens, Aritmetik, Svenska, Handelsgeografi, Engelska, Handelshistoria, Tyska och Varukännedom.
Tack vara en tomtdonation från Stockholms grosshandlarsocietet kunde man 1863 börja bygga Schartaus första skolbyggnad.
Året efter annonserade man efter en föreståndare och lärare. Kraven var höga. Han skulle ”ega grundliga insigter i lefvande språk, räkne- och skriftkonst, bokföring, geografi, handelslagstiftning och bruk,
samt öfver huvud uti allt det, som utgör föremål för en bildad köpmans kunskap, hvarjemte hos honom påkallas förmåga af praktisk tillämpning häraf i undervisningsväg och framförallt ordningssinne”. #FSH150år
Än idag har vi höga krav på våra undervisningskonsulter, de ska vara specialister och ha relevant arbetsliverfarenhet inom det ämne de undervisar i. Och de får inte längre lön i bl.a. ved.
I mitten av 1800-talet var Sverige inne i en djup global lågkonjunktur. Krisen, som hade spritt sig till Europa via järnvägskrisen i USA, drabbade arbetsmarknaden mycket hårt och många företag gick i konkurs.
Frans Schartau var en välkänd riksdagsledamot och grosshandlare. Han startade som motmedicin två kreditlåneinstitut, ett i Hamburg och ett i Stockholm, med syfte att bevilja kortfristiga lån. Dessa lån hjälpte många av stadens företag ut ur krisen. För insatsen belönades han med 30 550 riksdaler, ca 2 miljoner kronor i dagens penningvärde. Pengarna, som han fick förfoga över efter eget tycke, valde han att investera i ett Handelsinstitut som fick bära hans namn. Det skulle komma att bli den nya tidens skola. 1865 slog Frans Schartaus Handelsinstitut upp sina portar på Södermalm i Stockholm.