En anrik skola 
Efter 100 år på det vackra Stigberget på Söder i Stockholm har vi nu flyttat till Blekingegatan 55 på Södermalm i Stockholm.
Vem var Frans Schartau?
År 1857 drabbades Sverige av en ekonomisk kris som hotade att ruinera Stockholms köpmän. En av de mest kända och driftiga affärsmännen, grosshandlaren, kommunalpolitikern och riksdagsmannen Frans Schartau (1797–1870), avvärjde till stor del hotet.
Som ett erkännande för hans insatser gjorde man på Stockholms fondbörs och Stockholms Grosshandelssocietet en insamling till en fond som kom att bära Schartaus namn. Fonden skulle utgöra ett ”evärdligt minne” av medlemmarnas tacksamhet. Schartau själv bestämde att fonden skulle användas till ett handelsinstitut och år 1865 startade undervisningen under Stockholms Grosshandelssocietets ledning.
Nytänkande visionär
I mitten av 1800-talet hade skråväsendet nyligen avskaffats i samhället. Utrikeshandeln började blomma genom att protektionismen fick ge vika för nya principer om frihandel. Schartau insåg att det nu krävdes nya utbildningsformer. Utbildningen syftade till att ge nödvändiga kunskaper för handelsyrket och omfattade, förutom svenska och utländska språk, bokhålleri med korrespondens, aritmetik, handelsgeografi, handelshistoria och varukännedom.
Enligt reglerna skulle endast ”ynglingar” antas till skolan, men redan 1886 öppnades portarna för kvinnliga elever ”att undervisas tillsammans med de manliga”. Vid slutet av 1890-talet var nästan en tredjedel av eleverna kvinnor. Schartau blev alltså en föregångare även på samundervisningens område.
Samma fokus nu som då
År 1952 övertog Stockholms stad ansvaret för skolan med överenskommelsen att bibehålla inriktningen på ekonomi och handel. Därigenom kunde Schartau vidareutveckla det breda kontaktnät, med företag i Stockholms näringsliv, som än idag är själva livsnerven i skolans verksamhet.