Arbetet är mångfacetterat och varierar beroende på inriktning. Det handlar både om att räkna, skriva, sälja och ge service. Inom affärsresor ligger fokus på att läsa avtal och boka säkra affärsresor av god kvalitet. Jobbar du med privatresor tar du fram attraktiva, lönsamma och hållbara reseprodukter i syfte att göra kunden nöjd samtidigt som du skapar lönsamhet för företaget. Arbetet kräver stor flexibilitet och att du är lösningsorienterad, kommunikativ och gillar att jobba i digitala system.
TRAC Turism- och Resekonsult passar dig som är affärsinriktad, brinner för service samt har ett stort intresse för geografi. Den riktar sig till dig som söker efter ett spännande och utmanande arbete med resor i fokus. Utbildningen leder till jobb inom såväl privat- som affärsresor men också event-och mötesindustrin i Sverige eller globalt.
Inget tyder på att vi kommer att minska resandet efter pandemin. Vårt resande kommer dock att förändras. Pandemin har gjort att resebranschen blickar framåt. Vi ser en framtidstro i och med godkända vaccin, en uppdämd reselängtan och ett bredare utbud hos reseföretagen. Statistiken visar att bokningarna till sommaren går stadigt uppåt. Innovativa reseprodukter, framför allt inom Sverige har också paketerats och marknadsförs. Anställningsbehovet kommer att bli stort när pandemin är över. Branschen rekryterar direkt från utbildningen och efterfrågar kompetens inom hållbara, lönsamma, säkra och trygga resor. Resandet är mer komplext idag. Kunder är välinformerade och frågar efter hållbar turism. Det kräver en bredd och ett djup, kunskap om regler och säkerhet, digital kompetens och förändrade arbetsmetoder. Alla detta får du under dina två år på Frans Schartaus Handelsinstitut.
TRAC Turism- och Resekonsult är en tvåårig eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning som stöds av Svenska resebyråföreningen och dess medlemmar. TRAC certifieringen är en kvalitetsstämpel. Utbildningen är på heltid och kräver både närvaro och engagemang. Upplägget är byggt på interaktion och speglar branschens kompetenskrav. Utbildningen är en av få i Sverige där du tränas i de marknadsledande flygbokningssystemen Amadeus och Sabre samt tågbokningssystemet Linkonline. En röd tråd genom hela utbildningen är hållbar turism och alla studerande blir Travelife-certifierade. Under totalt 24 veckor gör du LIA-praktik (Lärande I Arbete) där du omsätter dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag i resebranschen. Skolan har ett samarbete med Erasmus+ vilket ger dig en mängd möjligheter till finansierad praktik inom EU.
För att lyckas i yrkesrollen är det viktigt att du:
• Brinner för sälj och service
• Kan och vill jobba i team
• Jobbar effektivt och strukturerat
• Är kommunikativ i tal och skrift
• Gillar att jobba i digitala system och att söka information
• Har ett lönsamhetstänk
Ledningsgruppen är ansvariga för utbildningens utformning. Här sitter representanter för ledande branschföretag som: American Express Travel & Lifestyle Services, TUI Nordic, Kilroy Travel, Amex GBT, Resia/Resfeber, Södertörns Högskola, Ticket Travel Group, Nordic Ways, MSC Cruises, We Travel Group och Ving. De är engagerade i utbildningen, tar emot LIA-praktikanter och rekryterar kontinuerligt. Skolans nära samarbete med arbetslivet garanterar att du får rätt kvalifikationer för din fortsatta karriär.
Branschen anställer direkt från utbildningen. Resekonsult är ett samlingsnamn inom resebranschen för resesäljare, reseproducenter, projektledare möten och event. Utbildningen är även en rekryteringsbas för inkommande turoperatörer/Destination Management Companies, General Sales Agents för utländska och svenska flyg-/turismföretag, kryssningsföretag, flygbolag, event- och aktivitetsbolag samt de företag som arbetar med språk- och volontärresor.
• Resekonsult
• Resesäljare
• Sales Agent
• Online Support Specialist
• Customer Service Agent
• Reseproducent
• Projektledare
• Projektassistent
• Incoming Travel Agent
Grundläggande Behörighet:
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning.
Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt). Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:
• Engelska B/6
• Svenska/Svenska som andra språk B/2
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen. Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen.
Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Uppfyller du inte den grundläggande eller den särskilda behörigheten?
Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen TRAC - Diplomerad resekonsult.
Urvalet
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunden är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
1. Registrering och ansökan sker i https://apply.yh-antagning.se/to/schartau/ht2021/10
2. Du ska sända in din dokumentation (gymnasiebetyg eller motsvarande) elektroniskt genom antagningssystemet. Endast sökande som påvisar alla behörighetskrav och då bedöms som behöriga kan gå vidare till urvaltester och därefter antas till utbildningen.
Vill du veta mer?
I vår utbildningsbeskrivning kan du läsa mer om utbildningens alla kurser och yrkeshögskolestudier.
Antagningen har telefontider måndagar kl. 13:00 – 16:00 samt onsdagar mellan kl. 09:00 – 12:00 och 13:00 – 16:00 på telefonnummer 08 508 402 15.
Nästa utbildningsstart:
Augusti 2021
Antagningen öppnar:
15 februari
Antagningen stänger:
10 maj
Utbildningsledare:
Cecilia Eliaeson
08-508 402 17
Ladda ner:
Utbildningsbeskrivning